Solist vocal al Ansamblul artistic profesionist „Doina Gorjului”  din Târgu-Jiu.

Biografie

Georgiana Bîrsac ,,fata de la oraș s-a apropiat de viața omului simplu de la țară și de cântecul popular încă din copilărie când ,în timpul vacanțelor școlare mergea la bunicii din partea mamei. Aceștia locuiau într-o zonă mirifică, de munte a Gorjului cu oameni obișnuiți cu greul vieții, dar apreciind și construindu-și propriile valori și frumuseți. Acolo ,,a luat legătura” cu ceea ce înseamnă ,,cultura tradițională” și cântecul popular.

Poate, pentru moment, Georgiana Bîrsac nu si-a dat seama ce impact vor avea toate acestea peste ani…și totuși…!

În anul 1994 Georgiana Bîrsac a început cursurile Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu, la clasa de canto muzică populară a doamnei prof. Ecaterina Socaci, absolvind-o în anul 1997.

În aceeași perioadă l-a întâlnit pe soțul ei, Daniel Bîrsac (violonist în cadrul Orchestrei Ansamblului ,,Doina Gorjului”) și se pare că tot ea, muzica, i-a legat.
În anul 2000 Georgiana Bîrsac a participat la mai multe festivaluri de gen din țară, obținând mai multe trofee. Cel mai important și totodată cel mai drag, fiindu-i Trofeul Festivalului ,,Maria Lătărețu”de la Târgu-Jiu, un ,,cadou de Moș Nicolae” pentru că l-a obținut chiar pe 6 decembrie 2000.

Din juriile festivalurilor la care a participat, au făcut parte personalități ale lumii folclorice, oameni ce i-au marcat cariera artistică:

Marioara Murărescu, Gheorghe Oprea, Constantin Arvinte, Eugenia Florea, Gabriela Rusu Păsarin, s.a., dar și o serie de dirijori sub bagheta cărora a evoluat: Marin Ghiocel, Dorel Manea, Nicu Crețu, Marcel Parnica, s.a.

Primele înregistrări video pe care le-a realizat Georgiana Bîrsac au fost în cadrul emisiunii ,,Emblema” ,,Tezaur Folcloric” a doamnei Marioara Murărescu (luna mai, 2000).

Un pas important în cariera artistică a Georgianei Bîrsac fost momentul decembrie 2002, când a fost angajată ca solist profesionist al Ansamblului Artistic ,,Doina Gorjului” pe atunci director fiind prof. Liviu Dafinescu, OMUL ce i-a marcat începutul carierei de solist profesionist.

În repertoriul Georgianei Bîrsac s-au strâns, de-a lungul vremii, melodii culese de la lăutarii Gorjului dar și piese create.

Pe lângă acestea, aproape de sufletul Georgianei Bîrsac sunt și cântecele de petrecere, tangourile, valsurile, romanțele pe care, de câte ori are ocazia, le dăruieste cu drag publicului.

Premii

Premiul I și Trofeul Festivalului ,,Narcisa de Aur” (Costești, judetul Argeș, 2000);
Premiul I la Festivalul ,,Flori de pe Mureș” (Reghin, 2000);
Premiul I la Festivalul ,,Miorița” (Toplița, 2000);
Marele Premiu al Festivalului ,,Maria Lătărețu” (Târgu-Jiu, 2000).

“Sufletul artistului îmbină bucuriile si necazurile, implinirile si dezamăgirile, visele si realitatea,din toate acestea făcând un melanj si rezultând ceea ce înseamnă el ca simplu om si ca slujitor al frumosului. Mi-ar placea sa cred ca dumneavoastra, publicul meu drag, ,,vedeți ” în cântecele mele viața voastră, sentimentele și trăirile, bucuria de a fi a fiecăruia. Si, mai cred cu tărie că, muzica înnobilează sufletele si crează caractere minunate!

Tuturor să ne fie viață un cântec!”

Georgiana Bîrsac